przyciemnione szyby - jak widać od środka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kowal 2002
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 5161

ciekawe, mi ostatnio Pan w mundurku wreczajac rachunek za podroz sam mowil ze jak zaplace po 2 miesiacach to tez sie nic nie stanie bo i tak nie ma odsetek :P
    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
  • paf
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 3140

Czołem,

szukałem szukałem i bardzo dużo jest o technologiach, firmach i efektach przyciemniania szyb ale z zewnątrz

mnie jednak interesuje bardziej, a nawet moją małżonkę która z racji potomka jeździ i będzie jeszcze trochę jeździć z tyłu, czy przyciemnienie szyb w OI - liftback
    (tylnej szyby oraz tylnych bocznych) - nie powoduje że np w ciemniejsze dni jest za mrocznie z tyłu? no bo w słoneczne to chyba jest przyjemniej... i co nocą jak się jedzie w takim autku?

jak to jest - słyszałem że bywają przyciemnienia które w jedną stronę przyciemniają słabiej a w drugą bardziej - czy to jest do osiągnięcia przy folii? i czy w ogóle?

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Powiem Ci tak : aż takiej różnicy od środka nie widać przy przyciemnionych i nie przyciemnionych a wiem bo siedziałem w takim samochodzie co mia mocno przyciemnione szybki więc nie ma się czego obawiać. Krąży teza że szyby przyciemnione zimą grzeją w jaki sposób nie wiem. Jazda nocą nie powiem jest troche uciążliwa ale tylko jak masz wszystkie szyby przyciemnione.
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• sebo
        Ambiente
        • 2004
        • 201

Re: przyciemnione szyby - jak widać od środka

Zamieszczone przez paf
        Czołem,

szukałem szukałem i bardzo dużo jest o technologiach, firmach i efektach przyciemniania szyb ale z zewnątrz

mnie jednak interesuje bardziej, a nawet moją małżonkę która z racji potomka jeździ i będzie jeszcze trochę jeździć z tyłu, czy przyciemnienie szyb w OI - liftback
        (tylnej szyby oraz tylnych bocznych) - nie powoduje że np w ciemniejsze dni jest za mrocznie z tyłu? no bo w słoneczne to chyba jest przyjemniej... i co nocą jak się jedzie w takim autku?

jak to jest - słyszałem że bywają przyciemnienia które w jedną stronę przyciemniają słabiej a w drugą bardziej - czy to jest do osiągnięcia przy folii? i czy w ogóle?

Ja mam przyciemine wszystkie szybki. Od środka nie ma róznicy, wieczorem troszkie jest róznica np. przy cofaniu ale to kwestia przyzwyczajenia

Gdy wsiadam do innego auta ( bez foli) to jakos tak mi sie dziwnie wydaje pewnie juz do ciemności sie przyzwyczaiłem
        152 KM/342,8 Nm
        ARL, FMIC, dostroił
        Masters Tuning

Komentarz

• BioBogon
          Elegance
          • 2005
          • 921

Ja mam przyciemniony tylko tył bez szyb bocznych kierowcy i pasażera. Przycieminianie zrobione folią. Ponieważ mam czarne auto to nie mam pełnej czerni zrobionej tylko trochę jaśniejszy odcień. Troche wyszedł karawan, ale co tam k

Jazda nocą jest upierdliwa jak masz parkować tyłem, szczególnie jak nie ma latarni w pobliżu :wink: W nocy mniej oślepia środkowe lusterko.

W dzień właściwie to nie ma różnicy dla kierowcy. Dla pasażera jest lepiej, bo jest chłodniej i niby nie widać co jest w środku (chociaż z tym to różnie bywa).

Kiedyś miałem wątpliwości co do przyciemnienia, ale z doświadczenia wychodzi mi na plus. Każde następne auto będę przyciemniał.
          Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• Tymon
            RS
            • 2004
            • 2970

paf, jak masz przyciemniać, to rób tylko tył.
            Nie z racji panów w niebieskich mundurkach, tylo z powodu wypadku.
            Będziesz miał folie na przednich szybach, nie daj boże dojdzie do tragedii a twoja rodzina nie dostanie odszkodowania, gdyż przejrzystość szyb nie spełniała wymogów.
            Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
            Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
            BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• luky8
              Rider
              S_OCP Member
              • 2004
              • 623

Też mam przyciemnione szyby folia i powiem szczerze ze w tej chwili zdecydował bym sie na przyciemnienie piecowe. Niby wszystko widac ze środka, ale jak przyjdzie co do czego to fige widać szczególnie w nocy. Jak chcesz zobaczyć różnice to na następnym spocie sobie porównasz różnice między oryginalnymi szybami a folią.
              Zapraszam na www.rebel-tuning.com

Komentarz

• paf
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3140

OK, dzięki serdeczne za nomen omen rozjaśnienie tematu

luky8, chętnie zobaczę na spocie - będzie wtedy nawet ciemno więc będzie to można zobaczyć

Komentarz

• Zygus
                  Classic
                  • 2005
                  • 22

Witam!
                  Rowniez mam ciemne szybki, tyle tylko ze w Fabce :P
                  Naprawde dla kierowcy jest to kwestia przyzwyczajenia, oczy ci sie przyzwyczaja do widzenia w ciemnosciach
                  Dla mnie w dzien ze srodka jest jasno i bardzo dobra widocznosc, natomiast dla mojej mamuski, ktora nieraz jedzie z tylu, kiedy by nie wsiadla to zawsze musi cos nabaknac ze jej ciemno i wydaje jej sie ze juz wieczor :P
                  Fabia Club Polska >>> www.FCP.pl

Komentarz

• Arek
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 3143

Ja mam delikatnie sciemnione w combi folią 3M i autko sie fajnie prezentuje.Dla wlasnego uzytku niemusisz szalec ze ściemnieniem,niewielki % sciemnienia i juz auto wyglada k a nawet niepoczujesz roznicy.Dopierio wtedy jak przewozisz jakies towary,i niechcesz zeby byly one widziane przez innych mozesz sciemnic sobie na maxa.
                    -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• krzyszt0f
                      Drive
                      • 2006
                      • 64

Nasunęły mi sie takie pytania..
                      Jak wrażliwa na uszkodzenia jest folia do przyciemniania szyb?
                      Jakie są inne sposoby przyciemniania i jak to wygląda? (krótki opis, róznice w cenie)
                      Gratuluję wyboru forum

Komentarz

• Samiec
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4287
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Na moje to jest chyba tylko folia i piecowe przycimienie . Wiecej na ten temat jest juz pisane na forum w innym temacie ale musisz go poszukac
                        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• lyzy 110
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 237

Krąży teza że szyby przyciemnione zimą grzeją w jaki sposób nie wiem
                          nagrzewają się mocniej ponieważ absorpcja promieniowanie podczerwonego jest większa dla koloru czarnego (mocniej pochłania) a nie odbija czy przepuszcza.

Ja mam przyciemine wszystkie szybki. Od środka nie ma róznicy
                          Gdy wsiadam do innego auta ( bez foli) to jakos tak mi sie dziwnie wydaje pewnie juz do ciemności sie przyzwyczaiłem
                          :roll: hm możesz się zdecydować, w końcu jest czy nie ma. :lol:

Ja dosyć cześto poruszam się autkiem z mocno przyciemnionymi wszystkimi szybkami , z zewnątrz nie widać pasażerów (nawet przez przednią szybę - dodatkowo czarny pas na przedniej szybie)

od wewnątrz natomiast widac w ciągu dnia bardzo dobrze (lecz różnica jest i to mocno zauważalna)
                          nocą jednak ze wzg na oklejenie również bocznych szyb, tragedia, najlepiej jezdzic z otwartymi szybkami :lol: nie mowiąc o cofaniu z głową za oknem :szeroki_usmiech
                          była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• Arek
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 3143

Jak wrażliwa na uszkodzenia jest folia do przyciemniania szyb?
                            jak zalozysz folie dobrej jakosci to cięzko jest ją zarysowac

Komentarz

• perfex
                              L&K
                              • 2005
                              • 1117

Zamieszczone przez paf
                              Czołem,
                              No to jest dosc proste. Jak przyciemnisz najciemniejsza folia to bedzie jak w karawanie a w nocy bedziesz g. widzial :szeroki_usmiech Ja mam tylna i boczne tylne przyciemnione folia nie najciemniejsza (ale z zewnatrz obiektywnie ciemna) i jest idealnie k Z zewnatrz prawie nie widac wnetrza przez te szyby (no, zalezy od kata patrzenia) a od srodka nie powoduje to absolutnie ZADNYCH komplikacji. Patrzac od srodka przez szybe przyciemniona i nie przyciemniona jest trooszke ciemniej ale calkowicie OK.
                              Kiedys mialem w innych autach przyciemnienie Mocne to w nocy cofac sie nie da i ogolnie g. widac do tylu :szeroki_usmiech Tyle ze faktycznie swiatla z tylu nie oslepiaja w ogole no i zeby cokolwiek wenatrz auta dojrzec to trzeba miec dobry wzrok i przystawic oko do szyby :lol:
                              Pozdrawiam
                              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• paf
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 3140

dzięki za odpowiedzi

Zamieszczone przez perfex
                                Ja mam tylna i boczne tylne przyciemnione folia nie najciemniejsza (ale z zewnatrz obiektywnie ciemna) i jest idealnie
                                a czy mógłbyś dla dobra ogółu podać jakąś wartość tego przyciemnienia - albo w % jezeli wiesz albo jakąś wskazówkę techniczną - rodzaj folii moc itp

Komentarz

• chester121
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1053

paf, powiem ci ze oryginalne atermiczne(zielone) szyby w octavkach maja okolo 20-25% przyciemnienia
                                  ja zastanawiam sie nad folia 45% tyl i 35%przod jedzielem w takim aucie i naprawde w dzien nie widac roznicy a i w nocy nie jest az tak ciemno jak z zewnatrz :diabelski_usmiech

Komentarz

• perfex
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1117

Zamieszczone przez paf
                                    a czy mógłbyś dla dobra ogółu podać jakąś wartość tego przyciemnienia - albo w % jezeli wiesz albo jakąś wskazówkę techniczną - rodzaj folii moc itp
                                    Nie moglbym bo nie pamietam :szeroki_usmiech Wybieralem z probek przyklejonych na szybe i nie wiem jakie to procenty byly Robilem tam: www.przyciemnianie.pl Zapytaj ich jakie maja folie - ja mam nie najciemniejsza i jestem bardzo zadowolony k
                                    Pozdrawiam
                                    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• franca
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 532

no to moge teraz zabrać głos w tej dyskusji
                                      pierwsze wrażenia po przyciemnieniu
                                      widoczność do tyłu w ciągu dnia jest bezproblemowa w ciemnościach troszkę gorzej ale nie ma tragedi, ze środka naprawde szybki wydaja sie jaśniejsze. w nocy na trasie mniej oślepiają jadący z tyłu. ronież zachodzące słońce mniej oslepia.
                                      jak narazie pomimo jazdy obok niebieskiego pojazdu z literką "R" nie było z ich strony problemów.
                                      wizualnie samochód wygląda moim zdaniem lepiej ale to rzecz mało obiektywna :wink:
                                      jak narazie jestem bardzo zadowolony i z czystym sumieniem polecam

Komentarz

• Samiec
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4287
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez franca
                                        no to moge teraz zabrać głos w tej dyskusji
                                        To jak juz opisujesz wrazenia to przydalo by sie jakies info ile % przyciemienia ,ktore szyby i najlepiej jeszcze gdzie robione i czy zadowony jestes z roboty

Komentarz

• Arek
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 3143

franca, dobra decyzja,wyobrazam juz sobie jak wygląda.
                                          czarne autko+ciemne szybki=rewelacja k teraz jakies ladne kola i miodzio k

Komentarz

• Samiec
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 4287
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Arek
                                            franca
                                            czarne autko+ciemne szybki=rewelacja k teraz jakies ladne kola i miodzio k
                                            Widze dopiero teraz ze mnie zmiana ominala ops: Wreszcie z gazu na benzynke (edit: mialem na mysli dieselka ops: ) sie przesiadles k

Komentarz

• franca
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 532

Samiec, nie na benzynke tylko na ropke :diabelski_usmiech
                                              zadowolony robione w zakładzie ze zniżką klubową polecany przez Howarda
                                              % 50/35 przód, tył, bagażnik
                                              Arek, fele są ori riderowe ich wygląd jest kontrowersyjny ale mi odpowiada
                                              k

Komentarz

• howard7
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 1120

namiar na zaklad pusc pw albo gg do mnie to jak sie zdecydujesz to popilotuje ci temacik
                                                SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                                                Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• olej
                                                  Drive
                                                  • 2006
                                                  • 51

Panowie, mam problem

Kolega mi odradza przyciemniania przednich bocznych szyb z prostego powodu.

Jeżeli będę miał wypadek nie z mojej winy. to prwdziwy wynowajca może policji powiedziec, że to moja wina, gdyż jezdziłem wozem nie sprawnym techniczni, ponieważ mam przyciemnione szyby boczno-przednie wiecej niz 30%. I wtedy ja jestem winowajcom wypadku. I oczywscie oprocz manadatu za wypadek mogą zabrać mi dowód że nie sprawny samochód

Czy to jest możliwe???

Zamierzam przyciemnić szybki u siebie delikatnie, ale teraz nie jestem pewny czy to dobry pomysł.
                                                  szeczególnie że pisaliście już wczesniej że nowe octavie mają juz wszystkie szyby przyciemnione do wartość 30%. Chociaż przyznam że tego zupełnie nie widze.
                                                  http://www.blask-swieczki.pl Zapraszam

Komentarz

Pracuję...